ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ - ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σχετικά

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και την αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας στις εκπαιδευτικές δομές για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενεργοποίησε ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας τη στενή επαφή τους με τη μαθησιακή διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Ξεκινήσαμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δομείται σε τρεις άξονεςː 1. σύγχρονες, 2. ασύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, 3. εκπαιδευτική τηλεόραση. Αναλυτικά:

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορούν οι μαθητές να συνδεθούν και τηλεφωνικά με αστική χρέωση μέσω σταθερού τηλεφώνου.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον/την εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον/την εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Εκπαιδευτική τηλεόρασηː το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το ΙΕΠ και την ΕΡΤ, προχώρησαν στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών μαθημάτων που προβάλλονται μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ2, ως μία σύγχρονη, οπτικοακουστική εκπαιδευτική πρόταση. Απευθύνονται πρωτίστως σε μαθητές Δημοτικού, με στόχο να υποστηριχθεί περαιτέρω η διατήρηση της στενής επαφής τους με το μαθησιακό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της αυτονομίας και της μεγαλύτερης ευελιξίας των σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με δυνατότητα αξιοποίησης συνδυασμού των τριών μεθόδων.

Το Υπουργείο θα συνεχίσει να διερευνά και άλλες μεθόδους και εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη βέλτιστη παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους μαθητές. Η επιλογή των εκάστοτε μεθόδων και εργαλείων γίνεται με γνώμονα ιδίως τις ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές τους, και ειδικότερα την ασφάλεια, την τεχνική δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης του μέγιστου αριθμού χρηστών και το φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και χρήσης, καθώς και την εμπειρία από την επιτυχή εφαρμογή τους – για ανάλογο σκοπό και σε αντίστοιχη κλίμακα – σε άλλες χώρες.

Μήνυμα Υπουργού

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, 

Υπό έκτακτες συνθήκες και σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, με πολλή όρεξη για δουλειά και αμέριστο ενδιαφέρον για τα παιδιά μας, καταφέραμε αυτό που έμοιαζε αρχικά ακατόρθωτο: δρομολογήσαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους, εντάσσοντας στη μαθησιακή διαδικασία νέα εργαλεία και αναβαθμίζοντας υφιστάμενα.

Η παρούσα ιστοσελίδα στοχεύει να αποτελέσει μία χρήσιμη πηγή ψηφιακής ενημέρωσης, που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο. Εδώ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, οδηγίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές, ερωταπαντήσεις σε συνήθεις απορίες γύρω από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, συνδέσμους για τις πλατφόρμες, καθώς και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, τα νέα του Υπουργείου Παιδείας ως προς την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και οι συνεργάτες μας που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του πρωτόγνωρου, σε εύρος και κλίμακα, εγχειρήματος, θελουμε να ευχαριστήσουμε κάθε έναν και κάθε μία από εσάς ξεχωριστά, που στηρίζετε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα με μεγάλη θέρμη, και όλοι μαζί από κοινού του δίνουν σάρκα και οστά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στη διοίκηση και το προσωπικό της ΕΡΤ για την καίρια συμβολή τους στην εκπαιδευτική τηλεόραση.

Φίλες και φίλοι, 

Ασφαλώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο συντηρεί στενή την επαφή μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μεταξύ τους, με τους εκπαιδευτικούς τους, με τα μαθήματα, με τα σχολεία, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και τα πανεπιστήμια. Διατηρεί την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή και ενεργή κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας και ο πλανήτης ολόκληρος. Η μεγάλη δοκιμασία που περνάμε ως κοινωνία, χαλυβδώνει τη θέλησή μας και μας γεμίζει δύναμη, ώστε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, αλλά να βγούμε και δυνατότεροι, με περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Νίκη Κεραμέως
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Μήνυμα Υφυπουργού

Δυο λόγια προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Μέσα στις έκτακτες και πρωτοφανείς συνθήκες που επέβαλαν την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν δόθηκε απλά μια έκτακτη λύση – έγινε μια σημαντική αρχή. Ασφαλώς, η αρχική μας προτεραιότητα ήταν να μην χαθεί η στενή επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία και το μαθησιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ταχύτατους ρυθμούς, αξιοποιώντας υπάρχοντα αλλά και νέα εργαλεία.
Όμως, η κληρονομιά αυτής της περιόδου υπερβαίνει τις έκτακτες συνθήκες.
Η καθημερινή εξοικείωση των μαθητών – καθ’ όλο αυτό το διάστημα – με τα εργαλεία της τεχνολογίας αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση αποτελούν έναν αληθινό πλούτο, που θα παραμείνει και θα αποτελέσει έναν σύγχρονο και αξιόπιστο οδηγό για ένα καλύτερο σχολείο.

Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν χωρίς εσάς. Τους μαθητές με τη συνεπή συμμετοχή σας, τους γονείς με την υποστήριξη και, φυσικά, τους εκπαιδευτικούς που ήταν, αναμφίβολα, η ψυχή όλου του εγχειρήματος και οι πραγματικοί του πρωταγωνιστές. Ένα θερμό ευχαριστώ στα στελέχη του Υπουργείου μας που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, καθώς και στη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και του ΙΕΠ, αλλά και τους εκπαιδευτικούς μας που διδάσκουν εθελοντικά και έδωσαν σάρκα και οστά στην εκπαιδευτική τηλεόραση.

Αγαπητοί μαθητές,

Αυτό το διάστημα ανοίξαμε όλοι μαζί μια πόρτα, σ’ έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο γνώση, νέες δεξιότητες και άνοιγμα οριζόντων. Έχετε μια μεγάλη ευκαιρία και είναι στο δικό σας χέρι να αξιοποιήσετε αυτά τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας και να πάρετε μαζί σας εφόδια ανεκτίμητα για τη συνέχεια της ζωής σας.
Σε αυτήν την προσπάθεια, εμείς θα είμαστε δίπλα σας, σε κάθε βήμα.

Με εκτίμηση,

Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Μήνυμα Υφυπουργού

Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο επέδειξε ετοιμότητα, προσαρμοστικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλε η υγειονομική κρίση.

Είμαστε σε θέση πλέον, μετά την πρώτη φάση της συντονισμένης κινητοποίησης που ακολούθησε την αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας στα ΑΕΙ, να αποτιμήσουμε θετικά τα αποτελέσματα που παρήχθησαν. Η θεσμοθέτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εξ αποστάσεως μεθόδους, οι νέες τεχνολογικές πλατφόρμες, παράλληλα με τις υφιστάμενες, η προμήθεια εξοπλισμού σε κεντρικούς εξυπηρετητές, καθώς και του απαιτούμενου λογισμικού και ο εμπλουτισμός του καταλόγου ηλεκτρονικών συγγραμμάτων υπήρξαν καίρια βήματα για την επίτευξη του στόχου μας: Να συνεχίσει να λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο και να μην αμφισβητηθεί η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η ιστοσελίδα αυτή είναι ένα ακόμη υποβοηθητικό ψηφιακό εργαλείο που θα ενημερώνει έγκυρα για όλα όσα αφορούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα διευκολύνει την εφαρμογή της.

Ευχαριστώ όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις πρυτανικές αρχές και το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό, τους καθηγητές και τους φοιτητές, για την υποδειγματική συνεργασία και την προθυμία με την οποία υπερασπίστηκαν τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την υιοθέτηση νέων μεθόδων και εκπαιδευτικών εργαλείων. Πετύχαμε υπό δυσμενείς, έκτακτες και πιεστικές συνθήκες να ευθυγραμμιστούμε με τις επιτυχημένες πρακτικές καταξιωμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού στην αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής πτυχής αυτής της πανδημίας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για όσο απαιτηθεί και εξελισσόμαστε ανοίγοντας δρόμους για την επόμενη μέρα.

Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Συχνές Ερωτήσεις
    Συχνές Ερωτήσεις
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
    Yλοποιείται από Δευτέρα 30/3/2020 και o τρίτος άξονας του σχεδιασμού του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση , η Εκπαιδευτική τηλεόραση, απευθυνόμενη πρωτίστως σε μαθητές Δημοτικού, προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η επαφή τους με το μαθησιακό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία.